diumenge, 16 d’octubre del 2011

Alguns apunts sobre el Penedès

Es cita a la Bíblia i apareix als relats d´Homer i Virgili; Tutankamos en guardava dins d´àmfores a la seva cambra funerària i, en època romanaes va convertir en prodecte estrella dels grans banquets de societat. Desde que existeix la civilització existeix el vi, motiu de plaer, ocupació i debilitat per a l´home. Al voltant d´aquest producte de luxe, tradicionalment lligat a les classes altes i les religions, s´ha desemvolupat tot un món que va més enllà del simple acte de beure i que entra en el terreny de la llegenda. El conreu del cep, les varietats del raïm, la fermentació del most, els colors, les aromes i els sabors del vi, el ritual de la verema..., tot el que envolta la vinya resulta atractiu i místic, tant per als experts bevedors com per als abstemis confessos.

La regió vinícola més rica i extensa de Catalunya és al Peneès. Entre la costa del Garraf i del Baix Penedès i la Serralada Prelitoral (dominada pel massís de Montserrat) s´estenen a prop de 26.000 hectàreas de vinyes dedicades en bona part al vi blanc i al cava. El vi, treballat i amb classe, ha esdevingut aquí un element cultural tan arrelat com ho són els castellers o el Drac de Vilafranca. L´existència de la vinya al Penedès es remunta al segle IX aC, moment de l´arribada dels romans. Els primers vestigis d´aquesta cultura es conserven al Museu del Vi de Vilafranca, que documenta la història del vi i la seva elaboració fins als nostres dies.

Per altre banda si Vilafranca és coneguda pel seu passat medieval i els seus vins blancs, Sant Sadurní d´Anoia conserva un ric patrimoni modernista i és el principal centre productor del cava. L´essència del vi espumós es pot descobrir al Cantre d´Interpretació del Cava, el qual es encarregaat de difondre la seva  cultura.

Vi es cultura, son arrels, costums, riquessa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada