dimecres, 5 d’octubre del 2011

Tresors de la Terra

Si d'alguna cosa ha de sentir-se orgullosa aquesta la nostra catalana és per la seva gran riquesa gastronòmica, tant en el plat com a la copa.
Avui parlarem una mica de vins. I ens centrarem en una DO catalana en constant creixement i destacada també per el seva producte de gran qualitat: DO Plà del Bagés.
El Bagés és una petita i històrica zona vinícola que ha experimentat gràcies al treball realitzat pels cellers pioneres responsables de l'assoliment de la categoria de Denominació regional el 1995, seguida de la DO nacional el 1998.Està situada a la comarca del mateix nom i les seves vinyes es troben en els termes municioales de divuit localitats de la província de Barcelona, ​​estenent-se principalment al llarg del riu Llobregat i els seus afluents. Les principals ciutats són Manresa, a 70 Km al nord-est de Barcelona, ​​i Artes a l'est.A la acutalitat encara predominen les raïms autòctons, especialment la Picapoll i la macabeu, encara que també hi ha la Parellada i la Chardonnay. I en tintes trobem Grnacha, Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot o Syrah.
Els sòls són de dos tipus en dues zones ben definides: una conca central (Pla del Bages) amb terrenys argilosos i margosos i una altitud mitjana d'uns 200 metres, i una zona perifèrica de relleu accidentat (Alt Bages), on predominen els sòls de marga i calcària, amb un alt contingut en carbonat, arribant a assolir com altitud mitjana els 500 metres.
El nom de Bagés es creu prové de l'antiga ciutat romana de Bacassis, que se situava en aquesta zona. Segons un manuscrit medieval del monestir benedictí de Sant Benet, la ciutat romana va prendre el seu nom en honor a Bacus, déu del vi dels romans.
Un bon exemple dels magnífics vins d'aquest lloc ens l'ofereix el celler Abadal: un celler que ha sapigut traslladar a l'ampolla totes les sensacions, característiques i personalitat d'aquesta noble terra.
Abadal 5 Merlot. Gran vi elaborat a base de cinc tipus de merlot en cinc parcel diferents, aconseguint la màxima expressió de complexitat varietal.Aquest reserva ha estat criat dotze mesos en bótes de roure francès, centreuropeu i americà. Boca àmplia i amable amb un suport de groselles i cireres foses en una complexitat balsàmica sublim del terreny, les espècies i el cacau dels grans merlots d'argila.
Sense cap dubte un gran vi, per acompanyar els millors dels menjars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada