dimarts, 25 de març del 2014

Xató, el plat de la Mediterrània.

Cornsiderat una de les millors joyes de la nostra cuina, el xató només té un secret: la seva salsa. Una salsa on s´acumula tota la saviesa ancestral del nostre poble.

L'origen del xató se situa al món vinícola. Un cop el vi estava a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia fonamental en tot el procés que consistia a col · locar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís del recipient. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'un menjar composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels camperols i pescadors locals, servida amb fulles de la verdura corresponent a la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial. Aquest menjar ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi és l'origen de l'actual xató.

I un possible maridatge que seria idoni per ressaltar les característiques del nostre Xató , seria el vi blanc de la DO Penedès " Turonet " . Un exqusito vi elaborat amb les varietats Chardonnay (40 %) , Xarel · lo ( 30% ) i Sauvignon Blanc ( 30% ) .Les tres varietats es vinifiquen per separat segons les seves peculiaritats . El Xarel.lo amb una maceració pel · licular , el Sauvignon a baixa temperatura i el Chardonnay en bóta amb batonnage de les lies fines . Mitjançant el cupatge equilibrat de les tres varietats i la seva posterior estabilització i filtració obtenim el vi .Aquest vi blanc jove , brillant i glicèric , es caracteritza pel seu color groc palla amb tons verdosos . En nas es mostra intens , agradable, amb molta fruita madura , albercoc combinat amb fruita tropical com la pinya i tocs de cítrics . En boca té una entrada fresca , glicèrica i equilibrada amb un gust afruitat i de bona estructura , llarg i persistent . Un vi potent , equilibrat i molt tropical .Un exquisit vi per descobrir amb el deliciós Xató del nostre " Xef" , Jesús .Bon profit i ... ens veiem a taula!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada